EN FLYGPLATSBYGGNAD MED HISTORIA OCH STIL

Kanadas snabbast växande flygplats Edmonton International Airport har ett zinkbelagt kontrolltorn som visar flygplanen deras väg ut i världen.
Flygplatsen ligger mitt på prärien där vinden sveper in över det vindpinade landskapet.
Det har inspirerat designstudion DIALOG att designa ett kontor och flygledartorn som uttrycker vindens svepand rörelse.
Det återges på fasaden som virvlar upp och ner som vågor i zink.
Här finns inga raka linjer och zinken pressar sig nästan upp till fönsterpartierna.
Uttrycket är på en gång organiskt och futuristiskt.

”Byggnaden är designad efter de stora prärievindarna.
Därför var vi tvungna att använda ett material som är väldigt formbart och flexibelt.
Med zink kunde vi forma övergångarna utan veck och hårda kanter, så att
helheten framstår som jämn och enhetlig.
Samtidigt var det viktigt för oss att hitta en produkt som kommer från Kanada.
Och det gör zink också.
Det kan vara så att den är tillverkad i Tyskland, men råvaran finns här i vår mark.
Detta är historien bakom vårt projekt, säger Stephen Boyd från designstudion DIALOG, som ligger bakom designen till projektet.

STRÖMLINJEFORMAD DESIGN
Flygplatsens kontrolltorn ska inte bara styra trafiken säkert, det ska också ge resenärerna en bra upplevelse.
Med den fantastiska byggnaden finns det mer plats för flygplatsens växande antal passagerare, det har blivit ett bättre flöde i reseaktiviteten och bagagekapaciteten har fördubblats. Dessutom har utbyggnaden gett plats för 13 nya butiker och restauranger.
Inuti har arkitekterna tagit med sig präriens karaktär och natur i designen. Här finns patchwork mattor och mönster i taket som ser ut som prärien sett från luften.
På andra håll följer den strömlinjeformade zinken med utifrån fasaden in i byggnaden för att understryka att du befinner dig på en flygplats i tillväxt och framsteg.
"De flesta kommer bara att se kontrolltornet ut genom fönstret när de sitter i planet på väg till start eller landning.

Vi ville att designuttrycket skulle vara tydligt för alla som kom till flygplatsen. Det var därför vi tog med zinken inuti, förklarar Stephen Boyd.

LEED SILVER
Utanför är kontrolltornets vindpinade arkitektur utformad för att hålla nere energiförbrukningen och utnyttja platsens resurser optimalt. Genom en kombination av många olika initiativ har arkitekterna lyckats få LEED Silver-certifierad på projektet. Därmed ger den yttre zinkbeklädnaden optimal passiv solvärme, ger skugga på fasaderna i söder och väster samtidigt som ljuset mot norr utnyttjas maximalt. Andra hållbara åtgärder är uppsamling av regnvatten och mekanisk ventilation. Materialen är också valda utifrån deras miljöprofil och hållbarhet. Eftersom det krävs några väldigt speciella material för att klara det hårda klimatet på prärien: ”Vi gick för att få projektet LEED Silver-certifierat, så det var viktigt för oss att hitta några material som kunde leva upp till kraven i certifieringen. Dessutom var hållbarhet en viktig parameter. Zink åldras bra och klarar även de tuffaste väderförhållanden utan att materialet försämras. Det är väldigt viktigt här i Edmonton där temperaturen går från minus 30 grader på vintern till plus 30 grader på sommaren. Med zink var vi säkra på att vi skulle få en fasad som skulle hålla oavsett väderförhållanden”, avslutar Stephen Boyd.

rheinzink-logo-black-without-whitespace

You are on our global website.
Would you like to stay on rheinzink.com or visit the local RHEINZINK America website?

Go to RHEINZINK America